Alföldi Agrárszakképzési Centrum
Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola

OM kód: 202728

Elektronikus napló:
E-KRETA_bejelentkezes.png

Elérhetőségeink:

Tel: (63)562-265
E-mail: titkarsag@bartha.edu.hu
Nyitva: Hétfő - Péntek: 7:00-15:00
6600 Szentes, Kossuth u. 45.
Igazgató: Monoki Mariann

CIKLÁMEN ALAPÍTVÁNY

Adószám: 18466436-1-06

Facebook_Logo_2019.png  Facebook oldalunk
FB_Group.png  Facebook Csoportunk
instagram-logo-png-the-creative-logo-1157773083331juvjciyk-2879897980.png  Instagram oldalunk

Vajdaságból hentes tanulók jártak iskolánkban

Vajdaságból hentes tanulók jártak iskolánkban

 

 

 

Vajdaságból, a topolyai Mezőgazdasági Iskolából 5 végzős hentes szakos diák érkezett Szentesre iskolánkba. A tanulók azzal a céllal érkeztek, hogy tudást szerezzenek magyarországi szakemberektől, a már meglévő ismereteiket bővítsék, ezzel munkaerő piaci pozíciójukat javítsák. A környező települések feldolgozó üzemeiben kaptunk lehetőséget üzemlátogatás során megismerni az elméletben tanultak gyakorlati alkalmazását. 

 

1.nap

Az érkezést követő bemutatkozás után megismerkedtek a gyerekek Szentes nevezetességeivel.

 

 

 

2.nap

Újkígyóson, a Benkó Hús Kft-nél megnéztük a hagyományos szarvasmarha vágás folyamatát. A tanulók az érkeztetéstől a hűtőpályára helyezésig végig követhették a technológiai lépéseket. Megfelelő szaktudással rendelkező, gyakorlott munkacsoporttal végzett feldolgozást láthattunk.

 

 

3.nap

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola tanműhelyébe látogattunk el. A tangazdaságuk által előállított hízó alapanyagot vágják, majd dolgozzák fel a tanulók. Emellett bérvágással is foglalkoznak. Itt is hagyományos szarvasmarha vágást láthattak tanulóink, melyet az iskola diákjai végeztek. Később az emu feldolgozásának lehettünk részesei. Nagy élmény volt a gyerekeknek, mert korábban nem láttak még ilyen madarat. (Jankovity Dominiknak ismerős volt, mert elmondása szerint valamikor nekik is volt odahaza emujuk.) Személyesen a tulajdonostól hallhattunk a nevelésükről, és aki felajánlotta, hogy szívesen lát bennünket a farmon is.

 

 

 

 

4.nap

Nagyszénáson voltunk a „Toma-Hús" Húsfeldolgozó és Kereskedelmi Kft-nél.

Megtudtuk, hogy üzemi engedélyük sertés-, szarvasmarha-, juh és kecskevágást, darabolást, csontozást, hűtést, csomagolást, hűtve tárolást engedélyez. Húsfeldolgozási tevékenységüket bérvágatás formájában is több éve végzik. Sertésvágás előkészítő műveleteit, a sertések elsődleges feldolgozását láttuk egy korszerű berendezésekkel, megfelelő technológiákkal ellátott vágóhídon.

 

 

 

5.nap

A Hungerit Zrt brojler nevelő telepét látogattuk volna meg, de az országos főállatorvos a fellépő madárinfluenza járvány miatt, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében látogatási tilalmat rendelt el. Csanytelekre látogattunk, a Kicel Kft-hez. A családi gazdaságban három generáció él és gazdálkodik együtt 600 ha területen. A gazdaság állatállományát100db magyartarka húshasznú tehén képezi. A teheneket Charolais bikával párosítják. Az előállított F1-es állomány kiváló hízó alapanyagot biztosít a gazdaság számára. Látogatásunk alkalmával megtekinthettük a hízóállományt, a teheneket és a tenyészbikákat is. Éppen lehalászást végeztek a tavon. A gyerekek láthatták a hálóhúzást, a halak kiemelését és szétválogatását halfajok szerint. Fajonként a halakat telelő tavakba rakták.

 

 

6.nap

A szentesi Hungerit Zrt-nél voltak a tanulók, ahol megtudták, hogy a vállalat profilja három fő területre koncentrálódik: elsődlegesen feldolgozott bontott-vágott baromfi termékek, továbbfeldolgozott termékek, és magasan feldolgozott, készresütött végtermékek előállítására. Megismerhették a brojlercsirke és a pecsenyekacsa elsődleges feldolgozásának folyamatát. Élmény volt számukra, hogy láthattak ilyen modern gyártóberendezéseket.

 

 

 

 

7.nap

Szeged Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum 

 

A szakmai napokat igyekeztünk még érdekesebbé és változatosabbá tenni azzal, hogy elvittük őket Szegedre a Pick Szalámi és Szegedi Paprika múzeumba, melynek alsó szintjén a Pick szalámi és a szalámigyár, az emeleten a szegedi paprika gyártásának történetét ismerhették meg. A Pick-gyűjteményben a tanulók végigkísérhették a gyár és a téliszalámi gyártás történetét az alapítás évétől (1869) egészen napjainkig. A tárgyak mellett fotókat, dokumentumokat és korhű öltözetű, életnagyságú fabábukat láthattak. Szakmai szempontból fontosnak tartottuk, hogy lássák a külhoni gyerekek a hungarikum, az évszázados hagyományon alapuló nemespenész bevonatú termék előállításának folyamatát.

 

 

 

8.nap

Ópusztaszer

Ópusztaszeren megtekinthették a rotundában elhelyezkedő Feszty-körképet, amely a magyarok bejövetelét ábrázolja a Kárpát-medencébe. A külhoni tanulóknak most adatott meg először, hogy láthassák eme mesterművet. A parkban megnéztük a Dél-Alföld mezővárosi és tanyai portáinak, népi építészetének jellegzetességeit bemutató tárgykultúrát. A képzőművészeti élmény mellett fontosnak tartottuk, hogy ilyen élményekkel is erősítsük a diákokban a magyar nemzethez való kötődésüket.

 

 

9.nap

A kiskunfélegyházi iskola tanműhelyében ezúttal szarvasmarhát és mangalica hízókat vágtak. A szakoktató mellett a diákok aktívan vettek részt a munkában a véreztetéstől a bontáson át a hasított félsertés elkészítéséig. Láthattuk a nagyvágóállatok testtáji darabolását, a húsrészek csontozását, valamint az ipari húsok zsírtartalom alapján történő osztályozását. Megnézhettük az iskola tangazdaságát is. Mangalica sertést is tartanak, amelyeket a tanműhelyben vágnak le és dolgoznak fel, majd saját húsüzletükben értékesítik a tőkehúst, valamint a húskészítményeket.

 

 

10.nap

Derekegyházán a Brillír Kft üzemében megismerkedtünk a kolbászfélék, szalámifélék, hurkák, kenősáruk, a pácolt, füstölt készítmények gyártási műveleteivel. Megtudtuk, hogy gyorspácolást nem alkalmaznak, füstölés során is a közvetlen füstölést részesítik előnyben, füstoldatot nem használnak.

 

 

 

11.nap

 Ezen a napon volt iskolánkban a Bartha Mozaik vetélkedő, melyen a Vajdaságból érkezett diákok is elindultak egy csapattal.Szépen teljesítettek, nehézséget a magyarral és történelemmel kapcsolatos feladatok jelentettek számukra. 

 

 

12.nap

Szarvason, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt-nél megtekinthettük a pulyka darabolását és csontozását, megismerkedhettünk a különféle csomagolási módokkal. Bemutatásra került még a hőkezelt, töltelékes húskészítmények gyártási folyamata (kutterezés; töltés; hőkezelés) illetve a késztermékek raktározása és szállítása.

 

 

 

 

13.nap

A Hungerit Zrt-nél megismerhették a tanulók a gyorsfagyasztott, panírozott, készresütött termékek gyártásának folyamatát. Jó volt betekintést nyerniük egy ilyen korszerű gépi felszereltségű, de mégis 1700 ember munkáját is igénylő vállalat életébe.

 

 

 

14.nap

Szakmai versenyt tartottunk. Mátéffy Katica tanárnővel felmérhettük diákjaink szakmai elméleti tudását. Összehasonlítottuk a két képzés szakmai és vizsgakövetelményeit, a tananyagot. 

 

 

  progecad hu 200x125 okoiskola hatartalanul forweb2 AASzC logo atlatszo  

Mobilmenü