Elérhetőségeink:
Tel: (63)562-265
E-mail: titkarsag@bartha.edu.hu
Nyitva: Hétfő - Péntek: 7:00-15:00
6600 Szentes, Kossuth u. 45.
Igazgató: Monoki Mariann
CIKLÁMEN ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18466436-1-06
Facebook oldalunk | |
Facebook Csoportunk | |
Instagram oldalunk |
Iskolánk 2016-ban benevezett a „Ments meg egy kertet!” című országos programba, melyet a Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott középiskolák számára hirdettek meg. Kádár Judit tanárnő vezetésével iskolánk diákjai lelkesen vetették bele magukat a munkába, s ennek meg lett az eredménye. Szorgos kezük eredményeként megújult a szentesi Deák Ferenc Általános Iskola kertje.
A Földművelésügyi Minisztérium 2016-ban Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén hirdette meg a Kertészkedés Évét, melynek része a „Ments meg egy kertet!” program is.
A díjazottaknak járó elismeréseket Román István, a tárca agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára, valamint Kovács Szilvia, „A legszebb konyhakertek” program ötletgazdája a Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskolában adta át.
Román István köszöntőjében kiemelte, hogy a kezdeményezés célja elsősorban a kertészkedésre való ösztönzés és az ehhez szükséges tudás átadása, valamint a kertnek, mint élőhelynek a megőrzése.
A tárca helyettes államtitkára elmondta, hogy a programban a minisztérium 56 agrár-szakképzési intézménye vett részt, melyek diákjai a projekt ideje alatt 76 kertet vontak művelés alá. A tanulók elsősorban azokat a kerteket kutatták fel településeiken, amelyek elhanyagoltak voltak vagy idős tulajdonosaik egyedül már nem tudták megművelni őket.
Így emlékszik a díjátadóra László Erika 10. évfolyamos kertész tanulónk:
„A „Ments meg egy kertet” program keretein belül hivatalos volt az iskolánk egy díjátadásra, melyet 2017. 02.21-én a Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola rendezett meg.
Mi, mint Somogyi József és László Erika 10/BK osztályos tanulók és Udvardi István igazgató úr vettünk részt ezen a jelen rendezvényen.
A „Ments meg egy kertet” programban Szentes, Deák Ferenc Általános Iskola zöldségkertjét tettük rendben gyakorlati oktatás keretében.
56 intézmény vett részt a programban, 8 helyezést ért el iskolánk. A díjat és az oklevelet Román István helyettes államtitkár úr adta át.
A díjátadó után megvendégeltek bennünket, majd egy kertész tanár úr körbevezetett a gyakorlókertjükben. Sok szép növényt láttunk, melyet öröm volt számunkra megszemlélni.”
Vajdaságból, a topolyai Mezőgazdasági Iskolából 5 végzős hentes szakos diák érkezett Szentesre iskolánkba. A tanulók azzal a céllal érkeztek, hogy tudást szerezzenek magyarországi szakemberektől, a már meglévő ismereteiket bővítsék, ezzel munkaerő piaci pozíciójukat javítsák. A környező települések feldolgozó üzemeiben kaptunk lehetőséget üzemlátogatás során megismerni az elméletben tanultak gyakorlati alkalmazását.
1.nap
Az érkezést követő bemutatkozás után megismerkedtek a gyerekek Szentes nevezetességeivel.
2.nap
Újkígyóson, a Benkó Hús Kft-nél megnéztük a hagyományos szarvasmarha vágás folyamatát. A tanulók az érkeztetéstől a hűtőpályára helyezésig végig követhették a technológiai lépéseket. Megfelelő szaktudással rendelkező, gyakorlott munkacsoporttal végzett feldolgozást láthattunk.
3.nap
A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola tanműhelyébe látogattunk el. A tangazdaságuk által előállított hízó alapanyagot vágják, majd dolgozzák fel a tanulók. Emellett bérvágással is foglalkoznak. Itt is hagyományos szarvasmarha vágást láthattak tanulóink, melyet az iskola diákjai végeztek. Később az emu feldolgozásának lehettünk részesei. Nagy élmény volt a gyerekeknek, mert korábban nem láttak még ilyen madarat. (Jankovity Dominiknak ismerős volt, mert elmondása szerint valamikor nekik is volt odahaza emujuk.) Személyesen a tulajdonostól hallhattunk a nevelésükről, és aki felajánlotta, hogy szívesen lát bennünket a farmon is.
4.nap
Nagyszénáson voltunk a „Toma-Hús" Húsfeldolgozó és Kereskedelmi Kft-nél.
Megtudtuk, hogy üzemi engedélyük sertés-, szarvasmarha-, juh és kecskevágást, darabolást, csontozást, hűtést, csomagolást, hűtve tárolást engedélyez. Húsfeldolgozási tevékenységüket bérvágatás formájában is több éve végzik. Sertésvágás előkészítő műveleteit, a sertések elsődleges feldolgozását láttuk egy korszerű berendezésekkel, megfelelő technológiákkal ellátott vágóhídon.
5.nap
A Hungerit Zrt brojler nevelő telepét látogattuk volna meg, de az országos főállatorvos a fellépő madárinfluenza járvány miatt, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében látogatási tilalmat rendelt el. Csanytelekre látogattunk, a Kicel Kft-hez. A családi gazdaságban három generáció él és gazdálkodik együtt 600 ha területen. A gazdaság állatállományát100db magyartarka húshasznú tehén képezi. A teheneket Charolais bikával párosítják. Az előállított F1-es állomány kiváló hízó alapanyagot biztosít a gazdaság számára. Látogatásunk alkalmával megtekinthettük a hízóállományt, a teheneket és a tenyészbikákat is. Éppen lehalászást végeztek a tavon. A gyerekek láthatták a hálóhúzást, a halak kiemelését és szétválogatását halfajok szerint. Fajonként a halakat telelő tavakba rakták.
6.nap
A szentesi Hungerit Zrt-nél voltak a tanulók, ahol megtudták, hogy a vállalat profilja három fő területre koncentrálódik: elsődlegesen feldolgozott bontott-vágott baromfi termékek, továbbfeldolgozott termékek, és magasan feldolgozott, készresütött végtermékek előállítására. Megismerhették a brojlercsirke és a pecsenyekacsa elsődleges feldolgozásának folyamatát. Élmény volt számukra, hogy láthattak ilyen modern gyártóberendezéseket.
7.nap
Szeged Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum
A szakmai napokat igyekeztünk még érdekesebbé és változatosabbá tenni azzal, hogy elvittük őket Szegedre a Pick Szalámi és Szegedi Paprika múzeumba, melynek alsó szintjén a Pick szalámi és a szalámigyár, az emeleten a szegedi paprika gyártásának történetét ismerhették meg. A Pick-gyűjteményben a tanulók végigkísérhették a gyár és a téliszalámi gyártás történetét az alapítás évétől (1869) egészen napjainkig. A tárgyak mellett fotókat, dokumentumokat és korhű öltözetű, életnagyságú fabábukat láthattak. Szakmai szempontból fontosnak tartottuk, hogy lássák a külhoni gyerekek a hungarikum, az évszázados hagyományon alapuló nemespenész bevonatú termék előállításának folyamatát.
8.nap
Ópusztaszer
Ópusztaszeren megtekinthették a rotundában elhelyezkedő Feszty-körképet, amely a magyarok bejövetelét ábrázolja a Kárpát-medencébe. A külhoni tanulóknak most adatott meg először, hogy láthassák eme mesterművet. A parkban megnéztük a Dél-Alföld mezővárosi és tanyai portáinak, népi építészetének jellegzetességeit bemutató tárgykultúrát. A képzőművészeti élmény mellett fontosnak tartottuk, hogy ilyen élményekkel is erősítsük a diákokban a magyar nemzethez való kötődésüket.
9.nap
A kiskunfélegyházi iskola tanműhelyében ezúttal szarvasmarhát és mangalica hízókat vágtak. A szakoktató mellett a diákok aktívan vettek részt a munkában a véreztetéstől a bontáson át a hasított félsertés elkészítéséig. Láthattuk a nagyvágóállatok testtáji darabolását, a húsrészek csontozását, valamint az ipari húsok zsírtartalom alapján történő osztályozását. Megnézhettük az iskola tangazdaságát is. Mangalica sertést is tartanak, amelyeket a tanműhelyben vágnak le és dolgoznak fel, majd saját húsüzletükben értékesítik a tőkehúst, valamint a húskészítményeket.
10.nap
Derekegyházán a Brillír Kft üzemében megismerkedtünk a kolbászfélék, szalámifélék, hurkák, kenősáruk, a pácolt, füstölt készítmények gyártási műveleteivel. Megtudtuk, hogy gyorspácolást nem alkalmaznak, füstölés során is a közvetlen füstölést részesítik előnyben, füstoldatot nem használnak.
11.nap
Ezen a napon volt iskolánkban a Bartha Mozaik vetélkedő, melyen a Vajdaságból érkezett diákok is elindultak egy csapattal.Szépen teljesítettek, nehézséget a magyarral és történelemmel kapcsolatos feladatok jelentettek számukra.
12.nap
Szarvason, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt-nél megtekinthettük a pulyka darabolását és csontozását, megismerkedhettünk a különféle csomagolási módokkal. Bemutatásra került még a hőkezelt, töltelékes húskészítmények gyártási folyamata (kutterezés; töltés; hőkezelés) illetve a késztermékek raktározása és szállítása.
13.nap
A Hungerit Zrt-nél megismerhették a tanulók a gyorsfagyasztott, panírozott, készresütött termékek gyártásának folyamatát. Jó volt betekintést nyerniük egy ilyen korszerű gépi felszereltségű, de mégis 1700 ember munkáját is igénylő vállalat életébe.
14.nap
Szakmai versenyt tartottunk. Mátéffy Katica tanárnővel felmérhettük diákjaink szakmai elméleti tudását. Összehasonlítottuk a két képzés szakmai és vizsgakövetelményeit, a tananyagot.
Leonardo da Vinci project “Grüne Lernlandschaften”
„Látogatás Magyarország botanikus kertjeiben“
című szeminárium
2014. szeptember 13-17.
Program:
1. Városnézés Szentesen – Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola, Iskolakert, Liget, főbb nevezetességek
2. Szeged, az Egyetem Botanikus Kertje, városnézés
3. A szarvasi Arbortétum, a „Pepi-kert“ megtekintése, hajózás a Holt-Körösön
4. Látogatás tiszakürti Arborétumban
5. Szelestei Arborétum
6. Kámoni Arborétum
7. Zirci Arborétum
8. Agostyáni Arborétum
9. Vácrátóti Arborétum
10 Budapesti városnézés
11 Az ELTE Botanikus Kertjének megtekintése
Paprika, fúszerpaprika és gyógynövénytermesztés és feldolgozás Dél-Magyarországon
2014. augusztus 27-31.
Szakmai programok
Augusztus 27. Szerda
- A résztvevők megérkezése és elhelyezésük a Szentesi Üdülőközpontban
- Iskolalátogatás
- Városnézés
- A szakmai programok megbeszélése
Augusztus 28. Csütörtök
- Látogatás Somogyi György fűszerpaprikatermesztőnél Tiszaalpáron
- Üzemlátogatás a Naturalpár cégnél Tiszaalpáron (Fűszerpaprika-feldolgozás)
- :Üzemlátogatás a Paprika Molnár Kft-nél Röszkén (Fűszerpaprika-feldolgozás, Paprikamúzeum)
- Városnézés Szegeden
Augusztus 29. Péntek
- Üzemlátogatás dr Vancsura István fűszerpaprikatermesztőnél
- Üzemlátogatás a kecskeméti Univer cégnél
- Részvétel a „Magyar paprikanapok“ című rendezvényen az Árpád Agrár ZRT telepén (modern üvegházak megtekintése), valamint a Dél Kertész vállalatnál
Augusztus 30. Szombat
- Fűszernövények termesztése - Szentes-Dónát, üzemlátogatás
- Árpád Agrár ZRT szegvári telepe: előadás az üvegház alatti paprikatermesztésről, üzemlátogatás
- Látogatás Ópusztaszeren a Nemzeti Történelmi Emlékparkban