Alföldi Agrárszakképzési Centrum
Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola

OM kód: 202728

Elektronikus napló:
E-KRETA_bejelentkezes.png

Elérhetőségeink:

Tel: (63)562-265
E-mail: titkarsag@bartha.edu.hu
Nyitva: Hétfő - Péntek: 7:00-15:00
6600 Szentes, Kossuth u. 45.
Igazgató: Monoki Mariann

CIKLÁMEN ALAPÍTVÁNY

Adószám: 18466436-1-06

Facebook_Logo_2019.png  Facebook oldalunk
FB_Group.png  Facebook Csoportunk
instagram-logo-png-the-creative-logo-1157773083331juvjciyk-2879897980.png  Instagram oldalunk

Európai Kertész Tanárok Szemináriuma

Bielsko-Biala (Lengyelország)

2015. április 7-11.

 

2015. április 7-én 9 óra 40 perckor indult a repülőgép, majd a frankfurti átszállást követően 14 órakor érkeztem meg Katowicébe. Onnan a partner iskolánk egyik munkatársa vitte el a résztvevőket a bielsko-biala-i szállásunkra. Délután egy rövid városnézésen vettünk részt,

 


 

majd 19 órakor az iskola igazgatója ünnepélyesen megnyitotta a szemináriumot. A közös vacsora után éjfélig szakmai megbeszéléseket tartottunk a Leonardo és az Erasmus+ projektekről.

 

 

04.08. Szerda

A reggeli után a Városházán rendezett fogadáson a Polgármester úr, valamint különböző kertész-szervezetek vezetői és képviselői köszöntötték a résztvevőket, s diákok egy rövid műsorral is kedveskedtek nekünk.


 

 


 

 

A programunk következő pontjaként a Zespól Szkól Ogrodnizch iskolában Johannes Peperhove, az Európai Kertész Tanárok Szövetségének elnöke megnyitotta az új virágkötő termet, majd a Lengyel Faiskolák Szövetségének képviselői tartottak előadásokat új módszerekről, fajtákról és a faiskolákról.

 


 


 

 

Ezt követően az iskola kertészetében és az előző évben a társiskolák diákjai által készített Európa-kertben vezettek körbe bennünket. Nagy szeretettel fogadtak bennünket mind a lengyel kollégák, mind a diákok, akik népviseletbe öltözve kínálták az enni- és innivalót.

 


 

Ebéd után a Prosper plast műanyag edényeket, cserepeket és tárolókat gyártó üzembe látogattunk el, ahol végig követhettük a gyártási folyamatot.

 


 

17 órától a Zywiec sörgyárban mutatták be a csoportnak, hogyan készítik ezt a közkedvelt italt.

Záró programként a Komiaków hegységbe utaztunk, ott vacsoráztunk.

A szállodába érkezésünk után éjfélig megbeszélést tartottunk az előttünk álló feladatokról.

 

 

04.05. Csütörtök

Reggel korán indultunk Auschwitzba, a koncentrációs táborba. Az ott látottak mindenkit megdöbbentettek. Felfoghatatlan volt számunkra, hogy miként követhettek el annyi szörnyűséget a zsidó és cigány embertársainkkal szemben.

A következő úticélunk a Kotolinski’s palota volt, ahol a fogadó iskola tanáraival és igazgatójával együtt fogyasztottuk el az ebédünket.

 


 

Délután először a Suszec gombatermesztő üzemet tekintettük meg, ahonnan Európa számos országába szállítanak friss gombát. A családi vállalkozásnak magyar kapcsolatai is vannak.

 


 

Ezt követően a Kapias-Galabau kertészetben csodálhattuk meg a különböző téma-kerteket és tanulmányozhattuk a faiskola kínálatát. Ott sajnos a tervezettnél kevesebb időt tölthettünk.

 


 

Vacsora után a projektvezetők  számára Esther Kirschfink tartott tájékoztatót az új projekttel kapcsolatos tudnivalókról, feladatokról. Igen sok kérdést kellett megvitatnunk, mivel az új pályázat feltételei lényegesen eltérnek a Leonardo projektéitől.

 

04.10. Péntek

Ismét korán kellett kelnünk, mivel 7 órakor indultunk a wieliczkai sóbányába. Én már jártam ott régebben, de most is lenyűgöztek a sóból faragott szobrok, csillárok, kápolnák.

 


 

Több mint száz méterrel a föld alatt, a sóbánya éttermében ebédeltünk; ez különleges élmény volt mindannyiunk számára.

Ebéd után Krakkóban tartottak számunkra egy városnéző sétát, majd a záró megbeszélés és a búcsúvacsora következett.

 


 

Szakmailag rendkívül hasznos, jól megszervezett szemináriumon vehettünk részt Bielsko-Biala-ban. Vendéglátóink mindent megtettek a találkozó sikere érdekében, ezért köszönettel tartozunk nekik.

 

 

 

Iskolánk az alábbi európai iskolákkal áll együttműködési kapcsolatban

 

 

Städtischen Berufsschule für Gartenbau und Floristik

München - Németország
Homepage

 

 

Berufsschule für Gartenbau und Floristik

Bécs - Ausztria
Homepage

 

 

 

Látogatókat fogadtunk az alábbi intézményekből:

 

 

 

Dalum Landbrugsskole

Odense S - Denmark
Homepage

 

 

Eötvös József Mezőgazdasági Szakközépiskola

Székelyudvarhely - Románia
Homepage

 

 

 

Bácska Topolya - Jugoszlávia

 

 

 

 

Határtalanul

2012. október 22-26.

A VM ASzK Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati felhívása alapján sikeresen pályázott a HATÁRTALANUL programban 2011-ben. Ennek köszönhetően 22 Barthás diák és 3 tanár utazhatott Kárpátaljára 2012. április 22-26-ig.

A pályázat keretében egy határon túli magyar tannyelvű mezőgazdasági szakközépiskolával közösen valósítottunk meg egy szakmai és kulturális oktatási programot. Partnerünk a Makkosjánosiban található Jánosi Mezőgazdasági Líceum (Ukrajna). Ebből az intézményből 20 magyar diák és 2 tanár fog eltölteni szintén egy szakmai és kulturális programot Szentesen 2012. június 4-8-ig.

 

Az együttműködés konkrét célja egy olyan, közösen megvalósított terméket létrehozzunk, amelynek az elkészítését, kivitelezését a magyarországi és a külhoni diákok együtt végzik el. Esetünkben a szelektív hulladékgyűjtés rendszerét ismertettük Kárpátalján, és a partneriskolában elkészítettük az erre alkalmas konténereket.

 

A kulturális programok során meglátogattuk Kárpátalja nevezetes városait és múzeumait, valamint a Vereckei-szorost és hágót. Meglátogattuk Szolyván a "Málenykij robot"-ra elhurcolt és elpusztult emberek tiszteletére emelt emlékművet. Útjaink során koszorúkat helyeztünk el és fákat ültettünk.

  

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2.330.880,- forinttal támogatja az együttműködést.

 

 

 

 

Együttműködések és eredmények 

a Comenius, Leonardo da Vinci és a Grundtvig programokban

 

A pályázat általános ismertetője (pdf)

 

Tempus Közalapítvány

 

Egész életen át tartó tanulás program
Leonardo da Vinci alprogram
Mobilitás projekt

 

 

Képgalériák

 

 

Basel, Celje

 

 

Hamburg, Lengyelország

 

 

Luxemburg, Münster

 

 

Niederlen, Párizs

 

Svédország

 

 

Bajorországi szakmai gyakorlat

2011. október 6-29.

 

A Leonardo da Vinci mobilitási projektnek köszönhetően 2011. október 6-tól 29-ig a VM ASzK Szakképző Iskola, Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola 10 diákjának nyílt lehetősége arra, hogy Bajorországban háromhetes szakmai gyakorlaton vegyen részt.

A csoport tagjai voltak: Libor Edit Viktória, Kapás Csilla Hajnalka, Tarcsa Fruzsina, Pintér Letícia, Vígh Bálint, Kolozsvári Attila, Bondár Ferenc, Papp Zsolt, Deák Róbert és Sárközi István. Az utat Gál Anikó tanárnő szervezte.

Iskolánk és a müncheni Berufsschule für Gartenbau, Floristik und Vermessungstechnik között 1988 óta működik partneriskolai kapcsolat, melynek keretében évente 10 magyar és 5-8 német diák tanulmányozhatta a másik országbeli képzési rendszert és dolgozhatott az ottani kertészeti üzemekben. A diákok között mindig nagy népszerűségnek örvendett ez a külföldi gyakorlati lehetőség.

Kettesével voltunk elhelyezve  a Müncheni Botanikus Kertben, illetve az alábbi farmokon::

  • Gut Wallenburg, Miesbach
  • Öllbrunner farm, Karlsfeld
  • Richter farm, Eicherloh/Finsing
  • Irmgärtchen, Laiming/Frasdorf

A hét öt napján dolgoztunk, a hétvégéket pedig együtt töltöttük Münchenben és a bajor Alpokban. Megismerkedtünk a bajor főváros nevezetességeivel, voltunk a Zugspitzén, Partnachklammban, Garmisch-Partenkirchenben, Dachauban, Bad Tölzben, s megcsodálhattuk II. Lajos kastélyát, a Schloss Neuschwansteint is. A fogadó iskolában betekintést nyerhettünk a német képzési és oktatási rendszerbe. Végigvezettek bennünket a gyakorlókertjeiken és az iskola épületein is.

Voltunk a Nagybani Zöldség- és Virágpiacon, valamint a Botanikus Kertben is, ahol a világ minden tájáról származó egynyári, évelő, lágy- és fás szárú növények ezreit láthattuk.

Az idegen nyelvi környezetben rá voltunk kényszerítve az angol, vagy a német tudásunk használatára, hiszen csak így tudtunk kapcsolatot létesíteni a kertészeti dolgozókkal, illetve az ottani gyakornokokkal. Ez nagyban elősegítette nyelvi és kommunikációs fejlődésünket. Szakmailag is sokat tanultunk a háromhetes gyakorlat alatt, új készségekre és ismeretekre tettünk szert, amiket tanulmányaink és későbbi munkánk során jól tudunk majd hasznosítani.

A hétvégi kirándulások során a bajor történelem és művészet sok jelentős alkotását csodálhattuk meg. Alkalmunk volt megkóstolni a bajor ételeket, és láthattunk nemzeti viseletbe öltözött embereket is. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy megismerhessük Németország legnagyobb tartományának kultúráját és hagyományait.

Ez alatt a három hét alatt sokat tanulhattunk a német mentalitásról, a pontos munkavégzésről, a munkához való pozitív hozzáállásról.

A Bajorországban töltött időszak egy életre szóló élményt jelentett mindannyiunk számára.

Köszönettel tartozunk a Tempus Közalapítványnak, amiért lehetővé tette számunkra a bajorországi szakmai gyakorlaton való részvételt.

 

 Diákok beszámolói

  progecad hu 200x125 okoiskola hatartalanul forweb2 AASzC logo atlatszo  

Mobilmenü